Jag älskar att kontemplera över tanken kring att ”allt är ett val”. Kan det verkligen stämma? Ju mer jag vänder och vrider på den tanken som verkar det mer och mer sannolikt för varje dag…

Det skulle kunna vara så att om det stämmer, så är skulle det kunna vara livets allra största sanning. Men samtidigt livets hårdaste läxa. Det skulle vara en stor sanning för den skulle verkligen påminna oss om vår enorma kraft! Alltså kraften att vara oss själva och leva det liv vi faktiskt vill leva. Men det skulle ju samtidigt kunna kännas som en ganska så tuff läxa, för det skulle få oss att inse att medvetet eller omedvetet så har vi valt att leva det liv vi lever just nu.

Men i mina ögon så är det definitivt mest befriande och heeelt fantastiskt, för oavsett hur det varit fram till idag, så kan vi nu i betydligt större utsträckning börja bestämma hur våra kommande dagar ska bli annorlunda mot de tidigare.

Något som hjälpt mig många gånger i att komma framåt och känna inspiration i de här tankarna är att sitta en stund och känna in och fundera över hur mitt liv skulle kunna se ut om 10 eller 20 år. Om jag i princip väljer på samma sätt som jag gör nu – hur skulle det se ut då?

Och efter det skifta i tanken och fundera på om jag istället skulle välja på ett annat sätt – hur skulle det se ut då efter 10 eller 20 år?

Vad känner du? Vad kommer du att se när du tittar på ditt liv om 10 eller 20 år? Vad kommer du att välja…?

På något sätt skulle man kanske kunna säga ”att leva är att välja”. För visst har du (medvetet eller omedvetet) valt att agera på det sätt du gör när du vaknar varje morgon? Och du har valt att bo där du bor. Du har valt dem du umgås med. Du har valt att tro på vissa sanningar. Idag kommer du välja kläderna du har på dig, du kommer att välja det du äter. Du kommer att välja det du gör på dagarna. Och inte minst: medvetet eller omedvetet så kommer du välja tankarna du tänker.

Det många inte heller reflekterar över är också att vi väljer att känna oss lugna eller rastlösa. För några år sedan valde jag att byta mindset vilket bla innebär att jag inte har haft tråkigt en enda gång på flera år! Det är ett ytterst medvetet val som känns så himla bra! På samma sätt väljer du att känna uppskattning eller otacksamhet för allt du har i ditt liv.

Om vi går vidare så kan vi säga att kärlek är ett val. Rädsla är ett val. Ilska är ett val. Mod är ett val. Och visst är det så att vi ibland väljer den bästa versionen av oss själva. Och ibland väljer vi en version av en lite lägre klass… Så åter igen tänker jag: allting är ett val och våra dagliga val skapar vårt liv.

De flesta vill inte ens reflektera över sådana här tankar eller påståenden utan upplever mest att det blir provocerande. ”Nejnejnej, det kan inte stämma”. De lyfter snabbt fram sina svagheter, sätter sig i offermentalitet och klagar över sin lott i livet. Eller skyller på andra. Någon kan påstå att den är tvingad att bo i en viss stad eller köra en viss bil, men är det verkligen sant…? Skulle det kunna vara så är det egentligen temporärt och beroende på ett val de gjort fram till idag…?

En del människor hävdar att vi inte kan välja våra omständigheter. Men det jag upptäcker ju mer jag studerar området (ja, det här är verkligen min passion) – det är att vi åtminstone kan påverka våra omständigheter sååå mycket mer än vi insett. Och hur det än är – även om omständigheterna skulle vara påtvingade, så väljer vi alltid hur vi reagerar på dom. Där har vi vår kraft!

Jag tror att en dag så kommer vi alla att inse att vi valt så mycket mer än vi någonsin kunnat föreställa oss. Och tänk vad härligt om den dagen skulle bli idag. För den dagen vi accepterar att vi valt att göra våra val, det är nämligen den dag vi slutar se oss själva som offer och är helt fria att fullt ut börja leva det sanna liv vi är födda att leva. Ett meningsliv fyllt av passion och skönt flödande energi på alla sätt.

Så min sista fundering nu är: Vet du vad du verkligen vill?

Vad förväntar du dig av livet? Vilka är dina drömmar? Vad vill du?

Stanna upp här och nu. Ta papper och penna. Och börja skriva ner dina svar. Gör en lista. Det finns inga svar som är rätt och fel. Skriv på känsla.

Ta dig tid. Nu. För det du kommer att skriva är med stor sannolikhet oändligt mycket viktigare är många av de andra saker du tänker ägna dig åt idag. Det kommer öppna upp för att du sätter dig i förarsätet i ditt liv och medvetet börjar skapa den bästa sanna versionen av dig själv och ditt liv.

Kram och lycka till!!

//Helene Telin

Ps. Vi planerar nu för fullt vårens öppna event. Inom kort kommer info om vår nya föreläsning på temat Drömmar & Vill + en heldagsworkshop på samma tema där vi tillsammans bland annat jobbar fram personligt inspirerande vill i livet för att kicka igång den bästa versionen av dig själv!

Och du. Är du intresserad att vi kommer till din ort och håller de öppna eventen? Hör av dig så ordnar vi det!

(Foto: unsplash.com)