Ett mycket effektfullt sätt att släppa taget om negativa tankar och att se på situationen med ett nytt perspektiv är också Byron Katies övning med att ifrågasätta sina tankar från hennes bok ”The Work”. Det öppnar många dörrar att ifrågasätta sina egna negativa tankar om andra människor och situationer. Exempel på tankar att ifrågasätta kan vara: hon borde säga förlåt, ingen bryr sig om mig, hon måste städa undan efter sig, han borde förstå, jag vill men jag klarar inte det, du gör mig ledsen, han respekterar mig inte etc.

Du kan identifiera och undersöka dina dömande tankar om andra, oss själva och livet genom att ställa dig själv följande fyra enkla och ofta förlösande frågor. Ställ dem i följande ordning:

  1. Är det sant?
  2. Kan du verkligen, helt säkert, veta att det är sant?
  3. Hur reagerar du när du tror på tanken? (Hur mår du, hur känner du, vad händer.)
  4. Vem skulle du vara utan tanken? (Hur skulle du må och känna.)

Ifrågasätt, känn in och undersök detta ett tag och se om du kan låta bli att tro på dina begränsande tankar och kanske till och med hitta nya tankar som du mår bättre av.

Gå sedan vidare till ett sista steg som kan hjälpa dig att hitta roten till den valda sanning som inte får dig att må bra. Analysera tanken ytterligare genom att prova att vända på tanken. Det vill säga prova att formulera meningen omvänt på olika sätt. Ditt påstående kan exempelvis vändas till dig själv, till den andra och till sin motsats. Ge dig sedan tid att känna in djupt inom dig själv för att se den underliggande orsaken till din negativa tanke och känsla och på så vis hitta en godare.

Exempel på tre olika vändningar av meningen ”Min partner förstår inte mig”:

  • Ett sätt kan vara ”jag förstår inte mig”. Slappna och tillåt dig att känna in. Kanske ser du sådana tillfällen framför dig… Försök att se så tydligt du kan…
  • Ett annat sätt att vända på påståendet kan vara: ”Jag förstår inte min partner”. Gör samma där, känn in och ta emot eventuella bilder och känslor.
  • En tredje vändning kan vara ”Min partner förstår mig”. Känn in på samma sätt…

Du kan använda de här frågeställningarna för att ifrågasätta alla dina tankar som inte känns bra. Oavsett om det handlar om dina tankar om det som varit, om framtiden, om din förmåga, om andra människors beteenden, relationer mm. Ofta kan det bli en värdefull dörröppnare som hjälper dig att komma vidare och se på situationen ur ett helt annat perspektiv.

Prova dig fram och välj den eller de sätt som fungerar bäst för dig. Successivt kommer du släppa på mer och mer motstånd och negativa tankar. Du ger istället näring till det du vill ska växa i din mentala trädgård. Du fokuserar med allt större lätthet och automatik på att fokusera på tankar som verkligen får dig att känna din högsta glädje.

Med passion, mening och magi,
Helene

För inspiration, hjälp eller coaching – boka personlig session eller var med på öppet event.